ارزش وسايل و ابزار كار چگونه به دست ميآيد؟
هر كالايي هم داراي ارزش مصرفي(منظور ارزشي است كه نيازي را برآورده ميكند. مانند اره كه با آن چوب ميبريم.)
هفتمين مرحله پيدايش حيات
بيشك، جانشينان مستقيم نخستين گياهان سبز و نخستين جانوران اكنون نيز در روي زمين موجودند: جلبك از نخستين گياهان سبز منشأ گرفتهاند و جانوران تك سلولي (آغازيان) از نخستين جانوران. اين دو گروه جديد هنوز هم تك سلولي هستند ولي جانداراني كه موجد اين دو دسته بودند، گياهان و جانوران پرسلولي جديد را نيز به عرصه رساندند.
-
اثبات وجود آب در گذشته در مریخ:به گفته دانشمندان ناسا در کاوشهایی که قبلا بر روی مریخ انجام شده نشانههایی از وجود آب به دست آمده بود اما تصویرهای جدید در نوع خود تاکنون بینظیر بودهاند.
رشد پروندههای قضایی نگران کننده است. در سال 1386 تعداد پروندههای قضایی 8 میلیون بود که این تعداد در سال 90 به 16 میلیون پرونده رسید یعنی اینکه ظرف کمتر از سه سال پرونده های قضایی رشد 100 درصدی داشته است.
ورود روزانه 80 نفر به زندانهای کشور
10 جرم نخست کشور:جرائم ضرب و جرح، ایحاد صدمه، توهین، نگهداری از مواد مخدر، استعمال مواد مخدر، تهدید، تخریب، صدور چک بی محل و حمل مواد مخدر رتبه های یک تا دهم جرائم نخست کشور را تشکیل می دهند.
اکنون 160 میلیون پرونده بایگانی در قوه قضائیه موجود است که حدود 80 میلیون از این پرونده ها به دلیل غیرمهم بودن اطلاعات آن برداشته شده و خمیر شده است.
منبع:http://www.tabnak.ir/fa/news/303260/80
هر ساعت 6 خودرو در كشور سرقت میشود
طبق آمارهاي بهدست آمده، در سال 90، روزانه 142 دستگاه خودرو سرقت شده است، يعني هر ساعت 6 دستگاه خودرو در كشورمان به سرقت رفته است.
سارقان همچنان به راحتي پرايد و پژو را به سرقت ميبرند.
شيوههاي سرقت خودرو از سوي سارقان:توپي زني، استفاده از شاه كليد، استفاده از سيم مفتولي، بكسل كردن، حمل با جرثقيل، سرقت تحت پوشش خريدار، سرقت تحت پوشش مامور، سرقت با ايجاد تصادف ساختگي، سرقت با سوئيچ روشن، سرقت با تعويضاي سي يو خودرو،سرقت توام با زورگيري و با سلاح سرد و گرم، سرقت به شيوه خوراندن مواد مسموم و آغشته به مواد بيهوشي و خوابآور و سرقت به شيوه سوار شدن زنان سارق و جلب اعتماد راننده از جمله روشهاي سارقان براي سرقت خودروهاي شماست.
بهترين روش براي پيشگيري از سرقت يك خودرو نصب ابزارهاي بازدارنده مكانيكي مانند قفل فرمان، قفل چرخ، قفل پدال و... روي خودرو است و نصب ايموبلايزر، آلارم و رديابهاي ماهوارهاي در مقايسه با ابزار بازدارنده مكانيكي همگي از اهميت و اثربخشي پايينتري برخوردارند.
توصيههاي پيشگيرانه:
1-اگر در جايي پاركينگ يا پاركبانها در دسترس نبودند، اتومبيلتان را در جايي پارك كنيد كه در ديد ماموران گشت پليس باشد.
2-پس از خريد خودرو، قفل درها و صندوق آن را عوض كرده و از قفلهاي سوئيچي استفاده كنيد.
3-از گذاشتن ساك، لوازم و اشياي گرانبها، اسناد و مدارك در داخل خودرو طوري كه در معرض ديد باشند و سارقان را وسوسه كنند خودداري كنيد.
4-هنگام ورود يا خروج از پاركينگ، اول خودروتان را خاموش كنيد و سوئيچ آن را برداريد و بعدا براي باز و بسته كردن درِ پاركينگ اقدام كنيد.
5-اگر براي فروش خودروتان آگهي كرديد و خريداراني به شما مراجعه كردند و با امانت سپردن خودروشان نزد شما از شما خواستند با خودروتان دور بزنند قبول نكنيد، اكثر موارد خودروها دزدي هستند.
6-چنانچه در جاده يا سطح شهر مخصوصا بزرگراهها افرادي با اتومبيل و لباس شخصي شما را متوقف كرده و عنوان كردند خودروتان مسروقه است، به هيچوجه تسليم نشويد، مگر آنكه از مامور بودن آنها مطمئن شويد.
7- از سپردن سوئيچ و كليد به افراد غيرمطمئن و ناشناس در هر وضعيتي خودداري كنيد.
از انتقال مسافران به مسيرهايي كه اصلا آشنايي نداريد پرهيز كنيد.
8-اجازه ندهيد افراد متفرقه و ناشناس روي خودرو شما سيستم دزدگير نصب كنند.
منبع:http://www.asriran.com/fa/news/258252
شکاف زمین در جنوب کرمان/ حفره ای با طول 4 کیلومتر
طی روزهای اخیر شکافی بزرگ به طول چهار کیلومتر و عمق پنج متر در حاشیه شهر عنبرآباد و برخی روستاهای این شهر موجب نگرانی ساکنان این شهرستان شده است.
بروز این شکافها در دشتهای عنبرآباد خسارتی نیز به زیر ساختها وارد کرده است بطوریکه در موردی دیگر زمین به طول یک کیلومتر در نزدیکی روستاهای توکل آباد و یوسف آباد شکاف برداشته است و این شکاف به جاده نیز خسارت زیادی وارد کرده و از میان آن گذشته است.
برداشتهای بی رویه از منابع آب زیر زمینی موجب شده است ذخایر طبیعی آب رفته رفته از بین برود و زمین نشست کند که نمونه آن در دشت اختیار آباد کرمان طی سالهای گدشته مشاهده شده است.
تنها راهکار جلوگیری از نشست دشتهای استان کرمان خودداری از مصرف بی رویه آب دانست.
این درحالی است که به دلیل مصرف بی رویه آب در بخش کشاورزی و وجود چاههای غیر مجاز و کمبود بارندگی دشتهای عنبرآباد در خطر نشست زمین قرار دارند و طی سالهای اخیر بارها شاهد بروز چنین مشکلاتی هستیم.
منبع:http://www.asriran.com/fa/news/2582458
دومین حادثه منجر به مرگ در كارخانه ذوب آهن ملایر
یکی از کارگران کارخانه ذوب آهن ملایر صبح امروز در حین کار جان خود را از دست داد.
این کارگر ۲۲ ساله با نام «فرهاد دردی» در قسمت قراضه آهن مشغول به کار بود که امروز (۲۹ بهمن) هنگام جابجایی «زنبیل قراضه» دچار حادثه شد و پس از اعزام به بیمارستان قرضی ملایر بر اثر شدت خونریزی داخلی جان خود را از دست داد.
گفتنی است ۴۲ روز پیش كارگر دیگری با نام «یاسر میآبادی» ۲۹ ساله، که در بخش نورد این کارخانه مشغول به کار بود نیز دچار حادثه شغلی شد و جان خود را از دست داد.
منبع:http://ilna.ir/news/news.cfm?id=47957
ریزش آوار ساختمان مرگ کارگری را در یزد رقم زد
بعد از ظهر دیروز (بیست و هشتم بهمن) دو نفر از کارگران ساختمانی در هنگام خاک برداری ساختمانی قدیمی در خیابان شهید بهشتی شهر یزد در زیر آوار آن مدفون شدند.
ریزش آوار ساختمان ۳ طبقه قدیمی باعث مدفون شدن این دو کارگر شد که با حضور ماموران امداد و نجات و با استفاده از دستگاههای زنده یاب و بیل مکانیکی یکی از کارگران مجروح به بیرون از خاك منتقل شد و دیگری به سبب محبوس شدن در زیر حجم زیادی از خاک جان خود را از دست داد.
تصوير كوتاهي از تكامل زمين
در حدود 5 ميليارد سال پيش، مادهاي كه در حال حاضر تشكيل دهندهي زمين و سيارات ديگر منظومه شمسي است در شرايطي قرار داشت كه براي پيدايش هسته عناصر راديواكتيو مناسب بود. حدود چند ميليون سال بعد، اين ماده با پشت سر گذاردن شرايط مختلفي، منجر به تشكيل ابر غولآساي در بر گيرنده خورشيد گشت، كه با سرعت نسبتا" زياد به تعداد كمي اجرام بزرگ (سيارات) مبدل شد منجمله زمين ما.
عمر زمين
اولين كوشش در زمينهي تخمين سن زمين در قرن 18 ميلادي به وسيلهي بوفون دانشمند تاريخ طبيعي انجام گرفت. سپس در قرن 19 ميلادي دانشمندان با مطالعهي سرعت ته نشين شدن مواد در كف اقيانوسها و درياها، ميتوان طول دورانهاي زمين شناسي را توسط اندازهگيري ضخامت لايههاي صخرهاي رسوبي تعيين كردند. در قرن 20 ميلادي با شناختن عناصر راديواكتيو و تجزيه آنها توانستند تعيين عمر زمين را با دلايل مستحكمي بيان كنند.
شناخت جهان 2
فيزيكدانان تاريخ جهان از بدو پيدايش تا كنون را به هشت مرحله متفاوت و غيرمساوي تقسيم ميكنند.
مرحله اول
شناخت جهان 1
انسان از 5/2 ميليون سال پيش، با ساختن ابزار و آلات، زندگي خود را دگرگون ساخت. از آنجا كه مردم آن دورانها وسيله و ابزارهاي كارآمد امروز را نداشتند بنابراين براي حل مشكلات و مسائل پيش رو نميتوانستند با قاطعيت تمام پاسخ پرسشي بيابند
گذری بسيارکوتاه بر تاريخ تکامل انسان
عصر حجر شامل سه دوره میباشد:
1- عصر حجر قديم يا پارينه سنگی(ديرينه سنگی)که 750 هزار سال تا 15 هزار سال پيش طول کشيد.
رابطه خویشاوندی انسان با اجداد گذشته اش
اين پسر هشت ساله كه «آن گي» نام دارد اهل منطقه «دهوئي» در استان «جيلين» چين است. اين پسر بچه از زمان تولد با مشكل رويش موهاي زائد در يكطرف صورتش مواجه بوده است، اما هر چه بزرگتر ميشود رشد موهايش هم زياد ميشود.
علت چیست؟
در بدن ما میلیاردها سلول وجود دارد که در داخل هرکدام از آنها یک هسته وجود دارد. درون هر هسته 46 رشته به نام کروموزوم وجود دارد که بر روی هر کدام از این رشتهها دانههایی به نام ژن وجود دارد. کار ژنها انتقال صفات ارثی از والدین(پدر و مادر) به فرزندان است. بعضی از صفات ممکن است مدتها مخفی باشد اما زمانی که شرایط برایش مهیا گردد، ظاهر و یا گسترش مییابد. این خصوصیت ارثی بیماری نیست و میتواند به نسلهای بعد هم منتقل شود. این هم دلیل دیگری بر رابطه خویشاوندی انسان با اجداد گذشتهاش.
منبع: تابناک ۵/۴/۱۳۹۰
بيست ساختار تحليل رفته بدن انسان
۱. ارگان ومرونازال VOMERONASAL ORGAN:
يا ارگان جاکوبسون که حفره اي است در پل هاي بيني هر دو سمت با گيرنده هاي شيميايي که در انسان عملکردي ندارند. در جانوران پست تر وظيفه درک ماده شيميايي فرومون را بر عهده دارند .
روابط خويشاوندي اجداد انسان با آدميان ميمون نما
مرد ميموني چين
مرد چيني که به دليل داشتن موهاي زياد، مرد ميموني لقب گرفته، قصد دارد چندين عمل جراحي براي چيدن موها از سطح بدنش انجام دهد.
يو زنگ هوان که 96 درصد از سطح بدنش را موهاي زائد پوشانده و هم اکنون دچار افسردگي شديدي شده، تصميم گرفته چندين عمل جراحي براي چيدن موهاي سطح بدنش انجام دهد.
روابط خويشاوندي اجداد انسان با آدميان ميمون نما
ساعت ده شب شنبه (به وقت ايتاليا) شش سپتامبر 2009 كانال 5 ايتاليا در برنامه "ركوردهاي جهاني" پسر بچهاي همراه مادرش به مردم معرفي كرد. بسياري با ديدن آن متعجب شدند.
اما با كمي فكر و تعمق ميتوان به دنبال علت گشت. به سادگي جواب به دست مي آيد.
1- موهاي صورت اين پسر بچه اثباتی است از روابط خويشاوندي اجداد انسان با آدميان ميمون نما.
2- در انسان و بقيه موجودات زنده براي انتقال صفات ارثي از والدين به فرزندان، هميشه براي هر صفت ارثي دو ژن دخالت دارند كه يكي به صورت غالب و ديگري به صورت مغلوب عمل ميكند. منظور از صفت غالب صفتي است كه در فرزندان ظاهر مي گردد و قابل مشاهده و بررسي است. اما صفت مغلوب صفتي است كه ظاهر نميگردد و به صورت مخفي در ساختمان هسته سلول باقي ميماند. اگر شرايط ارثي و محيطي براي اين ژن مغلوب فراهم گردد، ظاهر ميشود.
اين پسر بچه چنين ويژگياي داشته است. يعني صفت مغلوب كه از اجداد گذشته به ارث رسيده، و به صورت مخفي باقي مانده، در شرايط مناسب، ظاهر گرديده است.
شناخت جامعه بشري از ديدگاه علم اقتصاد
جامعه بشری جديد
هرچه در درون انسان ميگذرد، تغييرات خود انسان، نه تنها معلول تاثير طبيعت بر روي انسان، بلكه حتا بيشتر معلول عكسالعمل انسان نسبت به طبيعت ميباشد.
شناخت جامعه بشري از ديدگاه علم اقتصاد
4-جامعه سرمايهداري(2)
براي توصيف و كاركرد اين نظام توجه شما را به بيان مطالبي كه آقاي دكتر فرهنگ هلاكويي در پاسخ به يكي از بينندگانش در مورد اينکه چرا در جامعه جهانی عدهی کمی اکثريت ثروت و عدهی بسيار زيادی هيچ ثروتی ندارند؟ و زندگی را به سختی میگذرانند؟ جلب ميكنم.
شناخت جامعه بشري از ديدگاه علم اقتصاد
۴- جامعه سرمايهداري(1)
جامعه سرمايهداری از درون جامعه فئودالی و با انقلاب صنعتی 1760 در انگلستان شروع، و با انقلاب فرانسه در سال 1789 گسترش يافت. و از آن زمان تا کنون توانسته سراسر کره زمين را در نوردد. اگر چه بعضی از کشورها دارای ظاهری فئودالی هستند که تاثيری در صورت مسئله ندارد.
شناخت جامعه بشري از ديدگاه علم اقتصاد
3- جامعه فئودالي
جامعه فئودالي از دل جامعه بردهداري رشد كرد و به تدريج جايگزين آن گرديد. اين نظم اجتماعی كه با دو طبقه اصلي با نام فئودال و سرف(رعيت) شناخته میشود.
شناخت جامعه بشري از ديدگاه علم اقتصاد
2 – جامعه بردهداري
بعد از متلاشي شدن قبيلهها در دل جامعه اوليه، خانواده به وجود آمد. در جامعه بردهداري، خانوادهها به دو دسته تقسيم شدند. خانواده بردهدار و خانواده برده. اين ويژگي اجتماعي كه در اثر شرايط اقتصادي اجتماعي آن روزگار به وجود آمده
شناخت جامعه بشري از ديدگاه علم اقتصاد
1- جامعه اوليه(2)
در جامعه ابتدايي بازده كار بسيار كم بود و هيچ محصولي مازاد بر احتياج اوليه زندگي به دست نميآمد. كار براساس همكاري ساده متكي بود و هيچ فردي از قِبَل كار ديگري ارتزاق نميكرد.
شناخت جامعه بشري از ديدگاه علم اقتصاد
1- جامعه اوليه(1)
در سير تكامل انسان، تفاوت اساسي ميان انسان و حيوان هنگامي پديد آمد كه انسان ساختن ابزار كار و در وهلهي نخستين اقسام بسيار ابتدايي آن را آغاز كرد. با ساختن و پيشرفت در تكامل ابزار كار، كار انساني به وجود آمد. در نتيجه كار، دستها آزاد شدند. با ساخته شدن ابزارهاي كار سادهن در ميان انسانهاي ابتدايي نياز به برقراري ارتباط با يكديگر در جريان كار و هنگام استفاده از ابزار كار، به وجود آمد. زبان هم در همين زمان پديد آمد. كار و زبان تاثير قاطعي در تكامل دماغي و مغزي انسان به جا گذارد. نتيجتا" اين كار بود كه خود انسان را به وجود آورد. پيدايش و تكامل جامعهي انساني مديون كار است.
در اين مرحله افراد انسان در حالتي نيمه وحشي به سر ميبردند و در مقابل نيروهاي طبيعي زبون و ناتوان بودند، آنان دانههاي گياهي، ميوههاي خودرو، حبوبات، ريشه، ساقه، برگ گياهان و غيره را گردآوري كرده و به مصرف ميرساندند. و به شكلي ابتدايي با نوعي رژيم غذايي گياهي زندگي ميكردند.
نخستين ابزارها از سنگ و چوب بود. بعدها كه انسان تدريجا" تجاربي اندوخت، ساختن سادهترين ابزارها را كه براي كوبيدن، بريدن و حفر كردن به كار ميرفت، ياد گرفت.
همچنان كه در پست هاي قبلي بيان شد كشف آتش براي انسانهاي ابتدايي در مبارزه با طبيعت اهميت بسيار فراواني داشت. آتش به آنان امكان ميداد تا در رژيم غذايي خود تغيير و تنوعي به وجود آورند. زيرا در غذاي پخته است كه پروتئيين كافي به بدن انسان ميرساند. و ميدانيم كه پروتئيين نقش پايهي مادي براي تغيير و دگرگوني در زندگي ايفا ميكند.
اختراع تير و كمان، واقعه تاريخي برجستهاي بود كه به وسيلهي آن شكار حيوانات وحشي با سهولت بيشتري انجام ميگرفت كه خود در تامين غذاي آنها موثر بوده است. توسعه شكار منجر به گلهداري ابتدايي شد و شكارچيان به رام كردن حيوانات آغاز كردند.
ابزار كار آنچنان ناقص و ابتدايي بود كه انسانهاي اوليه قادر نبودند دست تنها عليه نيروهاي طبيعي و حيوانات وحشي بجنگد. آنها مجبور بودند با هم و در كنار هم به صورت دستههاي انساني زندگي كرده و مشتركا" معاش خود را سامان دهند. كه اين خود ابتداي به وجود آمدن قبيله بود.
ابداع الکتريسيته (2)
از پايان دههي 1870 تا سال 1900 ميلادي، در تکنولوژي الکتريکي، گسترشي وسيع و ناگهاني پيدا شد. بعد از تلفن، که براي اولين بار در سال 1877به کار افتاد، فنوگراف عرضه شد، که آن را اديسون اختراع کرد. اين فنوگراف همان دستگاهي است که به نوع پيشرفته آن،
ابداع الکتريسيته (1)
الکتريسيته، هميشه در طبيعت وجود داشته، و بحث در اين است که ما انسانها کي توانستيم به اين نيروي پنهان دست بيابيم و از آن بهره برداري کنيم؟
ابداع ماشين بخار (2)
به چه دليل ماشين بخار را در رديف بزرگترين ابداعها و اختراعها در تاريخ بشر قرار ميدهند.
کاري که ماشين بخار کرد،
موتورهايي که با نيروي بخار کار ميکند، واقعا"انقلابي در صنعت ايجاد کرد و اين خصوصيت انقلابي از همان بدو پيدايش ماشين بخار، بر همه ي مردم آشکار بود.
|
ابداع باروت
فن چاپ و صنعت کاغذ سازي که از موثرترين عوامل پيشرفت انسان در راه رسيدن به پيشرفت و تمدن امروزي بود، در سرزمين چين آغاز شد. باز همين چينيها بودند که با ابداع ديگري موجب شدند که تاريخ جهان در سير خود جهت تازهاي در پيش بگيرد و آن ابداع، ساختن باروت بود.
ابداع نخستين ماشين چاپ
در واقع اختراع ماشين چاپ بود که زمينه را براي رسيدن انسان به عصر جديد آماده کرد، چاپ يا صنعت چاپ سابقهي درازي ندارد و زمان پيدايش آن نه هزاران سال بلکه چند صد سال بيشتر نميگذرد. اما دربارهي اين که ابداع چاپ به ابتداييترين صورت خود چه زماني و در کجا آغاز شد ، هنوز نظر واحد و قاطعي وجود ندارد. اگر شما در اروپاي 500 سال پيش زندگي ميکرديد، ترديدي نداشتهايد که چاپ در دههي 1450 يعني در حدود 550 سال پيش در شهر "ماينز"( ماينس) در آلمان آغاز شد.
اما آنچه اروپائيان آن زمان نميدانستند اين بود که فن چاپ صدها سال پيش از پيدايش و توسعهي آن در اروپا، در آن سوي جهان در سرزمين چين رواج يافته بود. يک تاريخ مهم در دست داريم که سال 868 ميلادي است. و اين زماني است که اولين کتاب چاپي موجود تهيه شد. اين کتاب بينظير را به صورت يک طومار به طول تقريبي 10 متر درست کردند، يک متن بودايي است، با عنوان "سوتراي الماس"، سوترا کلمهاي است "سانسکريت" به معناي رشته ، قاعده ، آيين يا حکمت.
اولين کتاب چاپ شدهاي که در دست داريم نه در آلمان قرن 15 ميلادي بلکه در چين در قرن نهم ميلادي تهيه شده بود. اين کتاب در سال 868 ميلادي تهيه شده و اولين کتاب چاپ شده است که امروز در دست داريم.
مردي به نام "يو هانس گوتنبرگ"چند سالي به تجربه در زمينهي ابداعات مختلف مشغول بود و در اواسط دههي 1450 ميلادي تلاشهاي او با تکميل يک طرح بزرگ به ثمر رسيد. اين طرح چاپ تمامي کتاب مقدس در دو جلد بزرگ بود.
براي مدتي دراز اروپائيان تصور ميکردند که اين کتاب مقدس اولين کتاب چاپ شدهي جهان است. ولي اکنون ما ميدانيم که اين تصور درست نيست. اما چيزي که هنوز معلوم نشده، اين است که آيا فن چاپ در اروپا کاملا" مستقل از هر جايي ديگر ابداع شد يا اينکه اين فن آنقدر تدريجي و آهسته از چين به نقاط ديگر جهان رفت که اروپاييها بدون اينکه منشا و مبدا فن چاپ آگاه باشند، آن را دنبال کردند؟
اما يک ابداع مهم ديگر هست که با فن چاپ ارتباط دارد و ما با قاطعيت ميدانيم که از چين به نقاط ديگر جهان رفته است. کاغذ که يکي از چيزهاي ضروري در کار چاپ است، از شرق به غرب رفته و اين واقعيت را با مدارک کافي ميتوانيم نشان دهيم. کار چاپ احتياج به کاغذ دارد. احتياج به وسيلهاي دارد که بتوانيم آن را به آساني و با هزينهي کم توليد کنيم. وسيلهاي که بشود متن مورد نظر را روي آن چاپ کرد. کاغذ سازي تکنولوژي يا فن پيچيدهاي است، که مراحل متعدد و مختلفي دارد. شکي نيست که بدون بهرهگيري از کار چينيها در تهيهي کاغذ، کتاب مقدس چاپ "گوتنبرگ" مدت بسيار درازي به تاخير ميافتاد.
کاغذ يکي از ابداعهاي چينيهاست. در واقع تنها ابداعي است که ميتوانيم انتقال آن از چين به سرزمينهاي غربي را به ترتيب تاريخي نشان بدهيم. بطور خلاصه ميتوانيم بگوييم که چينيها در حدود سال 150 ميلادي يعني حدود 1850 سال پيش با استفاده از خمير پارچه، کاغذ توليد کردند. منظور از خمير پارچه اين است که منسوجات پنبهاي کهنه را ريز کنند و آن را به صورت خمير در آورند.
در نبرد رود "تالاس" در سال 752 ميلادي عدهاي از کاردانهاي چيني فن چاپ ، به اسارت در ميآيند و آنهارا به بغداد ميبرند. آن وقت فن کاغذ سازي در حيطهي فرهنگ اسلامي گسترش پيدا ميکند. بعد غربيها کاغذ ساخت مصر را ميخرند و به کشورهاي خود ميبرند.
در اروپا و چين، مذهب، در اولين مراحل توسعهي فن چاپ، تاثير زيادي داشت. مثلا" در چين معتقد بودند که نسخهبرداري از تصوير بودا صواب دارد. اين اعتقادي بود که حتما" شامل نسخهبرداري يا چاپ متون بودايي هم ميشد. اما در اروپاي غربي مقامات کليسا در ابتدا،حتي استفاده از کاغذ را ممنوع کردند. آن را ساختهي کفار خواندند. معتقد بودند که پوست جانوران براي نوشتن کتاب مقدس ، تنها وسيلهي مناسب است. اين تعصب عجيب بيش از صد سال ادامه يافت. تا اينکه کليسا استفاده از کاغذ براي چاپ کتابهاي مذهبي را روا اعلام کرد.
بين تکنيک چاپ که آن را اقتباس کردند و شيوههاي توسعهي اين فن ، تفاوت زيادي وجود داشت. اروپاييها از همان ابتدا حروف فلزي جدا از هم بکار بردند. حال آنکه چينيها از قطعههاي چوب صاف استفاده ميکردند، که نوشته اول با دست روي آنها کنده ميشد و به صورت نوعي کليشه در ميآمد. اول بايد متن را ميدادند به کسي که آن را با ظرافت و زيبايي، بنويسد. بعد متن نوشته را از رو ، بر يک لوحه از چوب ،قرص و محکم ميگذاشتند و جاهاي خالي دور حروف را ميکندند . به اين ترتيب کليشهاي ساخته ميشد که روي آن مرکب ميماليدند، ورقهي کاغذ را روي آن ميگذاشتند، بر آن فشار وارد ميکردند، و کاغذ، نوشتهي روي کليشه را به خود ميگرفت. اين روش تا قرن 19 ادامه پيدا کرد. به عبارت ديگر چينيها بيش از 1000 سال، بدون هيچ تغييري از اين روش استفاده کردند. چون براي زبان و خط آنها مناسب بود.
گوتنبرگ شخصي بود که مدام در اين فکر بود که براي انجام دادن بعضي کارها، راهاي تازه و پيشرفتهتري پيدا کند. به يک تعبير ميشود گفت که گوتنبرگ مهندس روشهاي فني بود. در واقع آنچه او اختراع و ابداع کرد، بسيار محدود بود. اما در عوض در زمينهي استفاده از روشهاي موجود، براي مقاصدي کاملا" متفاوت و جديد ، راههاي زيادي پيدا کرد. موفقيت گوتنبرگ زماني کامل شد که در اواسط دههي 1450 ميلادي اولين کتاب مقدس چاپي را منتشر کرد. در آن زمان اين کار موفقيت بسيار بزرگي بود. مخصوصا"از اين لحاظ که ميشد تعداد زيادي از اين کتاب معين را به صورتي تقريبا" يکسان تهيه کرد. اين روش، يعني تکثير کتاب از طريق چاپ، با دست نويسي کتاب، تفاوت اساسي داشت. در طي چند دهه، کتابهاي چاپي ديگري که بيشتر آنها شامل موضوعات مذهبي بود، انتشار يافت. رهبران کليسا هم به هراس افتاده بودند، هم تحت تاثير اين پديدهي شگفت قرار گرفته بودند. چون به زودي اهميت اين فن جديد در گسترش سريع اطلاعات را، در يافتند. امروز انقلابي که اينترنت بوجود آورده، در مقايسه با تغييرات و تحولاتي که حاصل رواج صنعت چاپ در 500 سال پيش در اروپا بود، پيشرفت چندان بزرگي نيست. با اين فن يعني چاپ حروف، انتشار کتاب بسيار آسان شده است. کارايي اين فن به اندازهاي زياد است. که اگر سه نفر فقط به مدت سه ماه کار کنند. ميتوانند 300 نسخه از يک کتاب را به چاپ برسانند. اما اگر اين سه نفر ميخواستند که اين 300 نسخه را با دست و با استفاده از قلمي که از شاه پر غاز درست شده است، بنويسند، تمام عمرشان هم براي انجام رساندن اين کار کفايت نميکرد.
در اين مرحله از تاريخ چاپ، مقايسهي پيدايش و توسعهي آن در اروپا و در سرزمين چين ميتواند جالب توجه باشد. اروپا در اواخر قرن 15 ميلادي متشکل بود از کشورهاي اکثرا"کوچک که اغلب با هم در جنگ بودند. اما چين يک ابر قدرت بسيار بزرگ و داراي تشکيلات متمرکز بود.
در ابتدا سرعت گسترش فن چاپ بسيار کم بود، مخصوصا" در 5 يا 6 سال اول. اما بعد واقعهاي پيش آ مد به اين معني که در شهر ماينز جنگ در گرفت و شهروندان ماينز از طرفي حمايت کردند که در جنگ بازنده شد و بسياري از آنها مجبور به ترک وطن شدند. در اين واقعه چندين نفر از کساني که در کارگاه چاپ گوتنبرگ کار کرده بودند، از ماينز رفتند. بعضي از آنها به ايتاليا کوچ کردند و صنعت چاپ در آنجا در حد يک فعاليت مهم بازرگاني گسترش يافت. به طوري که در يک شهر چاپخانههاي بسيار زيادي داير شد. که مجموعا" در روز صدها کتاب چاپ مي کردند.
اما در چين که از بسياري جهات هنوز پيشرفتهترين کشور جهان بود. فن چاپ به مدت 600 سال هيچ گونه تغيير و پيشرفتي پيدا نکرد. اين کشور داراي دورههاي طولاني و نسبتا" با ثباتي از حکومت امپراطوري بوده، و در اين دورهها اين سرزمين بسيار وسيع، با کنترل و نظارت شديد اداره ميشده است.
اما اروپا، که متشکل از تعداد زيادي کشورهاي کوچک و بزرگ بود. و اين کشورها با يکديگر روابط حسنهاي هم نداشتند؛ کنترل و نظارت بر چاپ و انتشار به مراتب دشوارتر از چين بود.
|
به اين ترتيب پديدهي چاپ و انتشار در يک دورهي صد ساله در اروپا، تاثيرش خيلي بيشتر از تمام آن 600 سالي بود که، در چين رواج داشت.
در قرن هفتم ميلادي، فقط براي محاسبات يک نوع ماليات، دولت چين در حدود 500 هزار ورق کاغذ مصرف ميکرد. اگر همهي انواع ديگر مالياتي که معمول بود، در نظر بگيريم، مقدار کاغذي که به وسيلهي حکومت مرکزي چين توليد و مصرف ميشد بياندازه زياد بود. اما در اروپاي آن دوره هيچ يک از قدرتهاي حاکم نميتوانست مانندچين، تسلط و نظارت قاطعي داشته باشد. همين تعداد قلمروها، بيثباتي و درگيري قدرتهاي کوچک با همديگر، در اروپا براي گسترش چاپ و انتشار، زمينهاي بسيار مساعد بوجود آورد. چون اروپا با توجه به کشورهاي متعدد و نهادهاي گوناگوني که داشت، انواع نظامهاي مختلف را در بر ميگرفت. افراد اين اختيار را داشتند، که به آساني از يک محل به محل ديگري که آن را مناسبتر ميدانستند، بروند. اگر کاري در يک محل ممنوع بود، ممکن بود که در محل ديگر مجاز باشد.
اکنون ببينيم که چاپ و انتشار، چگونه وضع جهان را دگرگون کرد؟ در وحلهي اول چاپ و انتشار، موجب ترويج افکار و عقايدي شد که ما آنها را با "رنسانس" مربوط ميدانيم. رنسانس به مفهوم احياي علاقه و توجه به آموختن و دانش، ابتدا در ايتاليا آغاز شد. ايتاليا کشوري بودکه پيش از نقاط ديگر اروپا ، فن چاپ و انتشار کتاب در آنجا رواج گرفت و توسعهي زيادي پيدا کرد. مردم اين امکان را پيدا کرده بودند که دربارهي موضوعي معين با هم بحث کنند. ميدانستند که دارند دربارهي يک متن معين حرف ميزنند، ميدانستند که موضوع بحث شان مطلب معيني است، چون متن يا کتاب معيني را در مقابل خود داشتند. در تمام نسخههايي که از آن متن يا کتاب وجود داشت، مثلا" يک تصوير معين تشريح ميشد. به عبارت ديگر کتاب حيطهي تفکر را بسط و روشن و مشخص ميکرد. ميتوان گفت که چاپ، موجب شد که يک جامعهي علمي بين المللي بوجود بيايد. جامعهاي که افراد در آن مطمئن باشند يا نسبتا" مطمئن باشند که دربارهي موضوع معين و واحدي صحبت ميکنند و همين امر زمينه را براي پيشرفت و توسعهي علم ، فلسفه و ادبيات آماده ميکند.
ضمنا" چاپ و انتشار براي گسترش آموزش و سواد در جوامع، امري بنيادي بود. چين در اين زمينه چندين قرن از اروپا جلو بود. بسياري از صاحب نظران امروز بر اين عقيدهاند که در چين، در مقايسه با ساير نقاط جهان، عدهي بيشتري از مردم از توانايي خواندن و نوشتن بهرهمند ميشدند. و اين امر احتمالا"تا حد زيادي حاصل ارزاني کاغذ، ارزاني چاپ و بالاخره ارزاني کتاب بود. بالاخره با گسترش سواد و نشر افکار و عقايد از طريق چاپ، عدهي بيشتري از مردم ميتوانستند در روند سياسي مشارکت پيدا کنند. بديهي است که اين جنبه از چاپ و انتشار ميتواند براي همهي مردم جهان، مايهي شادي و سعادت باشد. چاپ و انتشار به همان طريق که وسيلهي نشر عقايد و افکار سودمند و عالي ميشود، ميتواند وسيلهي نشر و عقايد و افکار زيان آور و نامطلوب هم باشد.
چاپ براي مردم موقعيتي کاملا" جديد به وجود آورد. به اين معني که مردم به کتاب و اطلاعات و علوم مختلف، دسترسي پيدا کردند. همين دسترسي به اطلاعات، اساسيترين عامل براي مشارکت در تصميم گيري و ايفاي نقشي فعال در جامعهاي است که انسان در آن زندگي ميکند.
ابداع خط
هيچ ترديدي نيست که ابداع و بکار بردن خط گام بزرگي در مسير تمدن بشر بود، چون به وسيلهي خط ميتوانستند اطلاعات را ذخيره کنند. خط يا نوشتن در دو نقطهي مختلف جهان و احتمالا" بطور جداگانه بدون اينکه مردم يکي از اين دو سرزمين، ا
ابداع كشاورزي و دامداري
زراعت يا مزرعهداري به مفهوم توليد مواد غذايي از گياهان و جانوران اهلي، امروزه حتي در مورد كساني كه مستقيما" با كشاورزي سر و كار ندارند، چنان با زندگي روزمرهي آدميان همراه شده است،
استفاده از آتش
در 22 پست گذشته در مورد تكامل انسان به صورت بسيار مختصر و مفيد، مطالبي به حضور كاربران عزير رسيد. از اين مرحله به بعد سير تكامل اسان تغيير جهت ميدهد، يعني سير تكامل اعضاي بدن انسان متوقف ميشود(اگر هم مواردي پيش آيد تعيين كننده نيست.) و به صورت تكامل جامعه بشري در ميآيد. به بيان ديگر تكامل فردي ديگر وجود ندارد بلكه تكامل اجتماعي جايگزين آن ميشود. آغاز آن زماني است كه انسان بعد از كشف و مهار آتش، نحوه استفاده از آن راميآموزد و به سير و حركت خود در جهت پيشرفت و ترقي ادامه ميدهد. اين مطالب دنباله همان مطالب است اما با عنوان واقعي خود يعني تكامل جامعه بشري.
رمز اصلي در نقشي كه آتش در جوامع بشري در دورههاي جديدتر داشته است، درجات حرارت آن است. اجداد اوليه انسان نميدانستند كه به چه ترتيب ميتوان درجه حرارت آتش را بالا برد اما به تدريج به اين موضوع پيبردند و در استفاده از آتش امكانات تازهاي بوجود آمد اما در ابتدا از خاصيتهايي كه در آتش شناخته شده بود، براي مقاصدي محدود استفاده ميكردند.
ميدانيم كه در حدود 25 هزار سال پيش در بخش مركزي اروپا از آتش براي سفاله كردن اشياي گلي استفاده ميكردند. ولي تعجب آور است كه در آن دوره اين كار را براي ساختن ظرفهاي سفالي انجام نميدادند بلكه در ساختن آدمكهاي با گل پخته، از آتش استفاده ميكردند و اين آدمكها احتمالا"مجسمههاي كوچك از الههي مادر بود و شايد هم آنها را براي مقصودي ديگر ميساختند. باستان شناساني كه در حفاريهاي اكتشافي اين ناحيه مشاركت داشتهاند نظرشان اين است كه شايد اين آدمكهاي گلي را عمدا"در آتش ميانداختند تا با سوزاندن آنها آينده را پيش بيني كنند. يا اين كار نوعي افسون براي خوشبختي بوده است. يا اينكه ميخواستهاند از اين طريق بفهمند كه آبستني كسي با موفقيت همراه خواهد بود يا خير. اين كار يعني پختن و سفالي شدن آدمكهاي گلي، در حدود 15 هزار سال پيش از استفاده از آتش، براي ساختن ظرفهاي سفالي، انجام ميگرفته است. به اين ترتيب ميبينيم از يك خاصيت آتش در دورهاي براي مقصودي استفاده ميشده و بعد به مدت 15 هزار سال ديگر از اين خاصيت استفاده نكردهاند تا اينكه دورهي ساختن ظرفهاي سفالي آغاز شد. بنابراين ميتوان گفت كه نياز اجتماعي در بهرهگيري فني از اين خاصيت آتش در آن دوره وجود نداشته است. اين امر حاكي است از يك واقعيت مهم در مورد ابتكارها و ابداعهاست. مثلا" اگر در يك جامعه نيازي به استفاده از ظرفهاي سفالي وجود نداشته باشد، در آن صورت پي بردن به خاصيت سفال سازي آتش الزاما"در آن جامعه افراد را به ساختن ظرفهاي سفالي وانميدارد. اما در زماني كه اجداد اوليه انسان در حدود 10 هزار سال پيش كار كشاورزي را بطور جدي شروع كردند به ضرورت استفاده از ظرفهاي مختلف پيبردند.
همين كه سفالينه سازي رايج شد. زمينه را براي فنهاي جديدي كه مستلزم استفاده از فلزات بود، آماده كرد. ابتدا به ذوب فلزاتي مانند مس و قلع پرداختند و سرانجام در همين چند هزار سال پيش استفاده از آهن كه مهمترين فلز است آغاز شد. تكنيكهاي لازم براي ذوب فلزات در واقع دنبالهي همان تكنيكهاي مربوط به سفالينه سازي است. اگر بخواهيم ظرفهاي سفالي را در حد مطلوب حرارت دهيم، ميزان حرارت بايد به حدود 700 تا 800 درجه سانتيگراد برسد و ميدانيم كه مس در 1083 درجه سانتيگراد ذوب مي شود.
|
به اين ترتيب استفاده از درجه حرارتهاي بسيار بالا به حيطهي تجربه انسان در ميآيد و اين تجربه به نوبه خود پايهاي براي بخش مهمي از تجربههاي شيميايي ميشود. مصنوعات ديگري مثل شيشه، لعاب و مانند اينها در همين مرحله از پيشرفت در استفاده از آتش، توليد ميشود. در طي اينهاست كه انسان به ابتكارها و ابداعات فني پيچيدهتر و پيشرفتهتري نائل ميشود، كه بدون آنها جهان ما هرگز نميتوانست به پايه امروز برسد. ذوب فلزات يعني استفاده از آتش براي تغيير شيميايي سنگها يا كانيهاي مس و آهن و توليد فلز در حالت مذاب يا بهصورت مايعي كه بتوان آن را در قالبهاي مختلف ريخت يا با چكش زدن آن را به شكلهاي مختلف در آورد. اين يكي از بزرگترين دستاوردهاي فني انسان در دوران ماقبل تاريخ بود و بصورت تكنولوژيي درآمد كه به انسان اين امكان را داد كه بسياري از لوازم را به شكلي كه ميخواهد، بسازد. بديهي است كه بدون ذوب فلز بعيد بود كه بتواند اين لوازم را با ساير مواد موجود در طبيعت براي كاربردهاي مختلف به شكلهاي مورد نظر در آورد.